1%-os tudnivalók

1%-os tudnivalók

Az idei évtől pár igen fontos változás lesz az adó 1%-ának felajánlásával kapcsolatban.

Jelentős változás következett be az egyházak kedvezményezettként való megjelölésében. Ettől az évtől kezdődően, ha valaki nyilatkozik bevett egyház javára, a nyilatkozata visszavonásig érvényes, így ha egyszer ezt megtettük, a következő években nem kell külön nyilatkozatot beadnunk.

Az 1%-ról való rendelkezés során Önök az idei évtől kezdve megadhatják nevüket és postai, illetve elektronikus levelezési címüket a kedvezményezettként feltüntetett egyházi szervezetnek is, nemcsak a civil kedvezményezettnek. Ez a további kapcsolattartás miatt jelentős lesz egyházunk számára, így kérjük, hogy közöljék velünk ezeket az adatokat a bevallás során. Ez az adatszolgáltatás önkéntes, nem kötelező.

Az egyház számára való rendelkezés abban az esetben is érvényes, ha családi vagy egyéb adókezdemények miatt a személyi jövedelemadó nulla forint, mert ebben az esetben az egyháznak még jár a rendelkezők száma után megállapított kiegészítő támogatás az államtól.

Az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó további 1%-át változatlanul fel lehet ajánlani alapítványok részére, kérjük ez esetben is támogassák az evangélikus egyházhoz, gyülekezetekhez és intézményekhez közeli alapítványokat!

A rendelkezést az alábbi módokon tehetik meg:

A legegyszerűbb nyilatkozni az ügyfélkapun keresztül lehetséges elektronikus úton. Itt valóban csupán egy kattintás a nyilatkozat. A személyijövedelemadó-bevallás részeként 2018. május 22-éig bevallási tervezetük online jóváhagyása esetén lehetőségük van az szja 1+1 százalékáról rendelkezni.

A munkáltató útján való rendelkezéskor legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban leadva is megtehetik a nyilatkozatot.

A bevallástól elkülönülten 2018. május 22-éig közvetlenül a NAV-hoz a 17EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban is nyilatkozhatnak). A nyomtatvány letölthető a NAV weboldaláról.

Az egyházunk által kiadott szórólapot is elfogadják érvényes nyilatkozatként, ezt önállóan lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban adhatjuk fel postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is átadhatjuk.

Akik már bevallották az adójukat, 2018. május 22-ig még mindig rendelkezhetnek a bevallásról!

Magyarországi Evangélikus Egyház, technikai szám: 0035

Köszönjük, hogy Ön is rendelkezik adója 1+1 százalékáról!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.