“Visszautasítom, hogy megvehető az egyházi vélemény” – Bolba Márta az Abcúgnak

"Visszautasítom, hogy megvehető az egyházi vélemény" - Bolba Márta az Abcúgnak

Mit szólt hozzá az evangélikus egyház, hogy elindul az időközi választáson?

Az evangélikus egyház egy demokratikusan működő szervezet, amelyben nagyon erős a gyülekezeti autonómia. Ez furcsa lehet Magyarországon, ahol a katolicizmus határozza meg az egyházakkal kapcsolatos tudást, az pedig egy felülről lefelé szervezett, hierarchikus rendszer. Nekem a gyülekezet tízfős választott vezetése, a presbitérium egyetértése a fontos, ők pedig támogattak. Egyetlen ember volt, aki nem örült, mert félt engem a sajtóbeli támadásoktól.

Nem kapott semmilyen visszajelzést az egyház vezetőitől?

Udvariasságból tájékoztattam a püspökömet, jeleztem neki, hogy a részünkről ez egy nagyon tiszta és szép kampány lesz, de a másik oldal állításaiért nem tudok felelősséget vállalni. Azt mondta: “asszony, nagy a te hited”.

Egy lelkész mégis csak az egyházat képviseli.

Az evangélikus egyházat az elnök-püspök és az országos felügyelő képviseli. Én lelkipásztorként a saját gondolataimat képviselem, nem kell engedélyt kérnem a politikai szerepvállaláshoz. Az udvariassági tájékoztatást illendőnek éreztem, mert személyes, jó viszonyban vagyunk az egyházvezetéssel. Egy tájékoztatásra nem válaszolhatnak tiltással, ráadásul a Fideszben több egyházi szereplő is politizál, szóval nagyon egyoldalú lenne, ha kormánykritikus hangoknak ugyanezt nem lenne szabad. Ezt nem engedi meg magának az egyház.

Az evangélikus egyház az elmúlt években azzal lógott ki a magyarországi egyházak közül, hogy nem félt kritizálni a kormányt. Érez ebben változást?

Nagyon rövid idő telt el a menekültválság óta. Ha lesz újabb kritikus téma, akkor lehet majd figyelni, de mostanában nem volt ilyen nagy horderejű ügy.

Azért kérdezem, mert tavaly decemberben Gáncs Péter elnök-püspök és Orbán Viktor váratlanul megállapodtak abban, hogy az állam támogatja az egyház templomépítéseit és hogy kórházat is működtethessen. Akkor voltak olyan hírek, hogy az egyház emiatt majd visszafogja magát a kormánnyal szemben.

Visszautasítom, hogy ilyen olcsón megvehető lenne egy egyházi vélemény.

(…)

Ön évek óta bírálja a kormányt például menekült- és hajléktalanügyben, nemrég Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterrel is éles vitába keveredett a nyilvánosság előtt. Továbbra is kedvezőnek látja az evangélikus egyház közegét a saját meggyőződéseinek?

Engem nem az orientál, hogy az evangélikus egyház pozitívan jelez-e vissza. Egy autonóm, gondolkodó ember nem mérlegeli, legalábbis én nem, hogy kinek tetszenek az állításai, és kinek nem.

Mi az, amit a leginkább felháborítónak tart a VIII. kerületben?

Nehezen viselem, hogy a lakásügyet gazdasági elvek alá rendelik. Arra gondolok, hogy a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. folyamatosan bővítette a tevékenységét Kocsis Máté ideje alatt, hozzá tartozik a kocsmák bérbeadásától a tekekgazdálkodásig sok minden. Ők kezelik a szociális bérlakásokat is, mindenféle szociális kompetencia nélkül. A bérlőkkel való együttműködés azt jelenti a számukra, hogy “fizess!”, csakhogy amikor dolgozói szegénységben él valaki, és átmenetileg fizetésképtelenné válik, azt nem lehet pusztán gazdasági alapon kezelni. Keményvonalas emberek, amilyen én nem vagyok, azt mondják erre, hogy tisztogatás. Mi most egy szociális városrehabilitációs program közepében vagyunk a Magdolna-negyedben, és pont azokból a krízisházakból lakoltatják ki az embereket, ahol intenzív, közösségfejlesztő szociális munkára lenne szükség. Olyan indokokkal lakoltatják ki az embereket, mint együttélési problémák, magatartászavarok. Ezt kellene hosszú távon megoldani.

A teljes interjú az Abcúg.hu-n elolvasható

Szöveg: Szurovecz Illés
Fotó: Hajdú D. András

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.