Kik vagyunk?

Jézus tanítványai vagyunk, szeretnénk ha ez meglátszódna gyülekezeti életünkön is. Gyülekezetünk spirituális alapja a Jézussal való szentségi közösségben van. Az evangéliumot megéljük és megosztjuk és a szentségeket odaadjuk az Istenre vágyó embereknek.

Rendszeres heti alkalmainkról legegyszerűbben hírlevelünkre feliratkozva kapsz tájékoztatást. (Feliratkozás a kezdőlapon, az oldal alján.)

Hogyan csatlakozhatsz a gyülekezethez?

Először is, nyugodtan nézz körül a honlapon. Aztán gyere el az egyik istentiszteletre. Bátran kérj személyes találkozót a lelkésztől. Jöhetsz bibliaórára is, ha van kedved. (Természetesen bármely más sorrendben is örülünk neked!)

Nem csak azokat várjuk, akik már elkötelezett keresztények. Azokat is nagy szeretettel fogadjuk, akiknek sokkal több kérdése van mint válasza. Akik érdeklődnek, kételkednek, kíváncsiak. Mindannyian szeretnénk jobban megismerni Jézust. Együtt olvassuk a Biblia könyveit, beszélgetünk, gondolkodunk, kérdezünk, rácsodálkozunk.

Társadalmi jelenlétünk

2021-ben szöveggyűjteményt szerkesztettünk a CKA, a MET és az ELTE Közösségi és Civil Tanulmányok oktatójának és református közösségfejlesztő szakértő bevonásával, melyben az egyház társadalmi jelenlétével összefüggésben fordítottunk és válogattunk szövegeket. 

 

Bolba Márta ajánlója: Ajánlom ezt a szöveggyűjteményt mindazoknak, akiket dühít az igazságtalanság a társadalomban és szeretnék felvenni a kesztyűt és megharcolni a gonosszal. A vallási közösségük vezetőiként vagy résztvevőiként eszközöket keresnek a nemes küzdelemhez. Azoknak ajánlom ezt a szöveggyűjteményt, akik a közösség erőforrásainak megszervezésével valós változást akarnak elérni a szívügyeikben. Célunk, hogy a szervezett vallási közösségek, hitéleti csoportok, gyülekezetek és lelkiségi csoportok, a civil szervezetek, érdekvédelmi csoportok és társadalmi mozgalmak vezetőinek együttműködő parterei lehessenek. Megtanulhassák, hogyan szervezzenek olyan közösségeket, amelyek felismerik hatalmukat, képesek mozgósítani erejüket a változás érdekében.A jó akaratú emberek főként karitatív akciókkal szokták gyülekezeteinkben a diakóniai, szeretetszolgálati hivatásukat gyakorolni. Azoknak ajánlom ezt a szöveggyűjteményt, akik a jótékonyságon túl szeretnének tenni valamit, ezért eszközöket keresnek a valós változás eléréséhez. Milyen jó lenne, ha meg tudnánk tanulni azt, hogy milyen módon tudunk szerveződni, jól ügyet választani, stratégiát tervezni, és együtt ünnepelni, hogy képessé váltunk a gonosszal felvenni a harcot.  A közösségszervezés módszereivel megtapasztalhatjuk a közösség erejét és azt, hogy a nagy szavak, a hit remény és szeretet valósággá válnak közösségeinkben.
A szöveggyűjtemény a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Józsefvárosi Gyülekezete, és a Civil Kollégium Alapítvány koalíciójának munkatársaival készült. A szövegeket Bálint Mónika, Bolba Márta, Kertai-Szabó Ildikó, Lakatos Kinga, Giczey Péter, Péterfi Ferenc válogatta össze, az angol nyelvű szövegeket Lőrincz Borbála fordította le.

Gyülekezetünk társadalmi felelősségvállalása

Gyülekezetünk szeretne társadalmilag hasznos és látható lenni, hogy életünkkel hirdessük az evangéliumot.

Gyülekezetünk két közösségi házat tart fenn. Budapest 8. kerületében a Mandák-házat és a 13. kerületben a Dévai Fogadó Menekültsegítő Közösségi Központot. Gyülekezetünk rendszeres hitéleti eseményei a Mandák-házban történnek.

Kapcsolatrendszerünk:

Támogatóink: A Magyarországi Evangélikus Egyház egyházközsége vagyunk, tagja vagyunk a Lutheránus Világszövetségnek. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) minősített partnerszervezete vagyunk. Az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) és a Budapest-Fővárosi Önkormányzaton keresztül az UNICEF, a Faith in Action nemzetközi hit alapú közösségszervező szervezet és az Alapítvány a Társadalmi Felelősségvállaláásért (ATF) Budapest-Józsefvárosi Önkormányzat egyházi pályázatán keresztül stratégiai partnereink társadalmi szolgálatunkban.

Kapcsolatot tartunk Józsefvárosban működő civil és egyházi szervezetekkel, hogy együttműködhessünk hitéleti és közéleti valamint segítő munkájukban. Szeretnénk kulturális eseményeinkkel bekapcsolódni a kerület programjaiba, szervezünk kiállításokat, zenei és irodalmi esteket is, szomszédünnepet, özösségi eseményeket.

Lelkészünk tagja a World of Neighbours közösségének, mely a Svéd evangélikus érsek kezdeményezésére Európa 22 országában a menekültek befogadásáért tesz szóval és tettel. 

Saját szolgáltatásaink: Mandák-koli Diákszállás: 30 felsőoktatásban tanuló különböző felekezeti háttérből érkező vidéki diáknak adunk szállást és közösségi valamint hitéleti programokat, Bérlői Érdekvédelmi Közösség  , Dévai Fogadó Menekülteket Segítő Közösségi Központ.

 

Tőlünk bérelnek irodát a Mandák-házban:

Rosa Parks Alapítvány Láthatatlan Tanodája, Sion Evangélikus Nevelőszülői Hálózat, Evangélikus Diakónia Magyarország Menekültszolgálata.

Mandák-házunkban tartja találkozóit esetenként a kerület közügyeivel foglalkozó C8 Egyesület. Örömmel fogadjuk be a Menedék egyesület közösségi programjait, az Utcáról Lakásba Egyesület Adj munkát! csoportja 7 éve hetente találkozik nálunk, de otthont adunk Női csoportjuknak és szépségszalonuknak is.

Jó a kapcsolatunk a Józan babák klubbal is, együttműködünk az adományozásban és vannak közösen támogatott ügyfeleink is.

Nálunk otthonra találnak azok az önkéntes szolgáltatások, amelyek helyet keresnek maguknak, így működik Mandák Házunkban gyászcsoport, zeneterápiás csoport, és önismereti nagycsoport is.