Mandák ház

Mandák ház

A Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Ház úgy jött létre, hogy egy gazdag polgárasszony az egyházra hagyta a vagyonát. Az államosítás idején a házban szeretetotthon működött, 20 kis lakásba egyházi kötődésű lakók költöztek.

A szerzetesrendek feloszlatása idején több diakonissza a Mandák Házban talált otthonra, ekkor az istállót templommá alakították, hogy a nővérek minden nap megtarthassák istentiszteleteiket.

A Házban rövid ideig az Evangélikus Hittudományi Egyetem lány kollégiuma működött. A MEvISz-Bárka alapító tagjai segítettek a Ház tetőterének beépítésében, s a pincében ifjúsági klubbot működtettek.

Jelenleg a tetőtérben diákok laknak, a földszinten található lakásokban pedig diákok és idős lakók. A Ház udvara parkosított, kellemes kikapcsolódást nyújt. A Mandák Háznak 50 lakója van, 40 egyetemista és 10 idős ember. A tetőtérben szerda esténkánt 20 órától áhítatot tartunk. A templomban vasárnap reggel istentiszteletre gyűlünk össze , és minden szerdán bibliaórára jönnek össze a ház idős lakói és barátaik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.