Segítjük a menekülteket

Segítjük a menekülteket

„Ez állami feladat kellene legyen” – 25 ezer menekült lehet Budapesten, töredékük kap segítséget

A menekülteket segítő csoportok eddig sem voltak könnyű helyzetben, ám a szomszédos háború és a rezsiválság miatt újabb kihívásokkal kell szembenézniük. Miközben az egyházi és civil szervezet is a fennmaradásáért küzdenek, gyakorlatilag az állam feladatát végzik el, amikor a Magyarországra érkező menekülteket látják el. Köztük van a Mandák-ház, amely immár hét éve foglalkozik menekültek segítésével, támogatásával. Bolba Mártával, a csoport egyik vezetőjével beszélgettünk.

Noizz: Már több, mint fél éve, hogy a Mandák-ház is bekapcsolódott menekültek megsegítésébe, kiterjedt egyházi és civil kapcsolati hálótok van. Hogy látod, mennyire volt felkészült a magyar ellátórendszer a Ukrán háború elől érkezők fogadására?

BM.: Jelen pillanatban nagyjából 25 ezer menedékkérő van Budapesten, a szolgáltatások ebből 5 ezer embert érnek el. Azok, akik segítenek, nagyszerű munkát végeznek, nem őket akarom kisebbíteni, egyszerűen a kapacitás nagyon kicsi a probléma méretéhez képest.

Ez egy állami feladat kellene legyen.

Szerinted mik a legnagyobb hiányosságok, hogy lehetne ezt a helyzetet jobban kezelni?

BM.: 2016-ban [a menekültválságot követően] leépítették az országos menekültügyi infrastruktúrát, szakértelmet, kompetenciarendszert, befogadótereket: a bicskei és a debreceni menekülttábor is üres.

A cikk tovább olvasható itt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.