Mandák-ház – Civil HUB

A ház története

A Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Ház úgy jött létre, hogy egy gazdag polgárasszony az egyházra hagyta a vagyonát. Az államosítás idején a házban szeretetotthon működött, 20 kis lakásba egyházi kötődésű lakók költöztek.

A szerzetesrendek feloszlatása idején több diakonissza a Mandák Házban talált otthonra, ekkor az istállót templommá alakították, hogy a nővérek minden nap megtarthassák istentiszteleteiket.

A Házban rövid ideig az Evangélikus Hittudományi Egyetem lány kollégiuma működött. A MEVISZ-Bárka alapító tagjai segítettek a Ház tetőterének beépítésében, s a pincében ifjúsági klubbot működtettek.

Jelenleg a tetőtérben diákok laknak, a földszinten található lakásokban pedig diákok és idős lakók. A Ház udvara parkosított, kellemes kikapcsolódást nyújt. A Mandák Háznak 50 lakója van, 40 egyetemista és 10 idős ember. A templomban vasárnap reggel istentiszteletre gyűlünk össze.

Nálunk találtak otthonra

40 felsőoktatásban tanuló különböző felekezeti háttérből érkező vidéki diáknak adunk szállást és közösségi valamint hitéleti programokat. Tovább a diákotthon oldalára .

Az Evangélikus Diakónia a menekültek segítésére létrehozott integrációs irodája is a Mandák házban működik – szociális munkával, közösségi programokkal és nyelvi kurzusokkal segítik a jövőben a hazánkban élő bevándorlókat. Az integrációs szolgálat itt tartja (magyar, angol és arab nyelvű) nyelvi klubjait, közösségi alkalmait, valamint az egyéni fogadóórákat.

Mandák Házunkban tartja találkozóit a kerület közügyeivel foglalkozó Közöd Civil társaság.

Nálunk otthonra találnak azok az önkéntes szolgáltatások, amelyek helyet keresnek maguknak, így működik a házunkban gyászcsoport, zeneterápiás csoport, és önismereti nagycsoport is.

Sőt

Laknak nálunk az SDG református diákmozgalom vezetői, a Te+én református cigánymisszió munkatársai is.

A Megálló Csoport külföldi önkéntesei is évek óta nálunk laknak.

Jó a kapcsolatunk a Józan babák klubbal is, együttműködünk az adományozásban és vannak közösen támogatott ügyfeleink is.

Szeretnénk kulturális eseményeinkkel bekapcsolódni a kerület programjaiba, szervezünk kiállításokat, zenei és irodalmi esteket is.