Pünkösd színei a gyülekezetben

Pünkösd színei a gyülekezetben

A Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség Pünkösd ünnepét Pünkösdi festéssel és ünnepi istentisztelettel ünnepelte meg.

 

  1. május 22-én Pünkösdi festés címmel önkéntes napot hirdettünk a gyülekezetben és a városban, melyen 15 fő vett részt. A gyülekezet tagjai és barátai két festős feladaton dolgoztak, megfestették a Reménység keresztet és asztalokat újítottak fel.

 

A templomban a reformáció 500. évfordulójának Lundi ökumenikus istentiszteletén használt Reménység kereszt másolatát készítettük el. A Christian Chavarria salvadori művész alkotásának másolatát a gyülekezet tagjai és a Köszi önkéntesei készítették el. A másik csapat bútorfestésbe kezdett, asztalokat csiszoltunk és festettünk, az eddig padláson porosodó kopott bútorok, cseresznye színben újulhattak meg. A délelőtti munka szünetében a templomban a pünkösdre várakozó tanítványok történetét olvastuk fel.  “49És íme, én elküldöm nektek, akit Atyám ígért, ti pedig maradjatok a városban, amíg fel nem ruháztattok mennyei erővel.” (Lk 24, 49) A két festő csoport megosztotta egymással az élményét. A kereszt festő alkotók arról számoltak be, hogy a járvány éve alatt felgyülemlett feszültség és félelem, a több órás elmélyült és koncentrált festés közben oldódni kezdett. A festésnek terápiás hatása volt. Az asztalfelújítós csapat pedig arról számolt be, hogy a lendületes mozdulatok és az eredményes munka élménye felszabadulttá tette őket. A fával való munka a Teremtő Istennel kapcsol össze. A régi darabok kidobása helyett a felújítása pedig a teremtésvédelmi munkához kapcsolódik. A programot közös ebéddel zártuk. Gyülekezeti házunk saját kezű közösségi felújítását kéthetente szombatonként önkéntesnapokon végezzük, eddig öt ilyen nap valósult meg, és nyáron is folytatjuk a közösségépítő munkát. Keddenként pedig az Andorka Eszter program támogatásával a zöldfelületeken dolgozunk és teremtésvédelmi műhelyeket tartunk.

 

Dirk Lange szerint a kereszten megjelenő kompozíció fő üzenete abban rejlik, ahogy Isten teremtő és megszentelő munkáját ábrázolja. A következőkben elmagyarázza (https://bishopmike.com/2017/10/02/the-salvadoran-cross/) a kereszt kompozíciójának részleteit, a From Conflict to Communion (A szembenállástól a közösségig) című dokumentumra támaszkodva. 

 

A pünkösdi istentiszteleten az oltárra helyeztük a keresztet. A Salvadori kereszt ajándékozása évek óta hagyomány a gyülekezetünkben, minden megkeresztelt gyermek kap egy ilyen színes keresztet ajándékba. Ez a kereszt megjeleníti, hogy Jézus mindenkit meghív az asztalához. A biblikus szimbólumokban gazdag alkotás középpontjában az úrvacsorai közösség áll. A városi tévé videót készített a gyülekezeti napról, melyet pünkösdhétfőn mutatnak be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.