Andorka Eszter Program “Isten kertje a Mandák-házban”

Andorka Eszter Program "Isten kertje a Mandák-házban"

A Magyarországi Evangélikus Egyház Andorka Eszter Programján keresztül a 2023-as évben 300.000.-Ft-tal támogatta Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközségünk életét.

A Mandák-ház zöldfelületeit több alkalommal közössen újítottuk meg. Március végén egy nagyobb kertész akcióban az előző években a Mandák lakóinak zöldhulladékából termelt komposztot használtuk fel és ezt terítettük a kikopott füves területekre, hogy ebbe vethessük a fűmagot. A magaságyást beültettük és az önkormányzattól kaptunk a virágládákba növényeket is. A télről maradt lombot a közössé tagjai összegereblyézték. Növényeket ültettünk a kert szélén található parcellákba. A kertészkedős közösségi napon részt vett a Mozaik közösség, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Rosa Parks Alapítvány Láthatatlan Tanodája A Sion Evangélikus Nevelőszülői Hálózat az Evangélikus Diakónia kárpátaljai ügyfelei, és a Mandák-házban élő diákok és a Bérlői Érdekvédelmi Közösség és menekült barátaink valamint hajléktalan barátaink is. A gyülekezeti hittanosokkal együtt a kertészkedés közben játszottunk a gyerekekkel és énekeltünk. Közben egy szomszéd roma anyuka hitoktatónkkal együtt pizzatésztát gyúrt és pizzát sütött.

A pénteki gyülekezeti hittan szerves részévé tettük a kerti tevékenységeket, a nyári táborunk ban is kertészkedtünk és ősszel a teremtés ünnepén ismét, most a kert másik oldalán füvesítettünk, az őszi lombot ahol kellett összeszedtük, ahol arra volt szükség, ott mulcsos talajtakarást végeztünk.

Egy másik alkalommal gyógynövénybetakarítást szerveztünk, melynek során papírtasakokban mindenki vihetett magával gyógynövény csokrot a kertünkből: zsályát, rozmaringot, levendulát, bazsalikomot, citromfüvet, curryt és oregánót.

A Mandák-ház terei is sok helyen megújultak az évben, de ezen a régi házon mindig akad tennivaló. Beázás után festeni kell, a fűtéskorszerűsítés után az apróbb elmaradt faljavításokat el tudtuk végezni.

Együttléteinken minden alkalommal közösen étkeztünk, gondoskodtunk vegetáriánus opcióról is.

Köszönjük az Andorka Program támogatását, melyből kerti szerszámokat, élelmiszert és építési alapanyagot vettünk. A közös munka hozzájárult a közösségünk épüléséhez és bekapcsolódási lehetőséget kínált szomszédaink számára. A kertészkedős alkalmakon több Mandák-házban tevékenykedő szervezet tagjai ismerkedhettek egymással.

A fotókat Román Péter készítette. Köszönjük!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.