Ukrán menekült gyermekeket támogató programunk indul 2024 nyarán

Ukrán menekült gyermekeket támogató programunk indul 2024 nyarán

Sajtóközlemény

 

A Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség fenntartásában működő Dévai Fogadó Menekülteket Segítő Közösségi Központ Mosolyt csalni a menekültek arcára című 2024. májustól októberig megvalósuló programjában 120 ukrajnain kisgyermeknek szervez nyári élménytáborokat 15 fős turnusokban, hogy támogassa a magyar nyelvi és egyéb alapkészségeiket valamint elősegítse  a beilleszkedésüket a magyar iskolarendszerbe. A program az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája, Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szociális Közalapítvány támogatásával valósul meg.

Bár egy háborút sem indítottak, minden háború legnagyobb vesztesei a gyermekek, a legdrágábban veszíthetik el: a szüleiket, a biztonságérzetüket, a gyerekkorukat, mert a háború szétszakítja a családokat és erőszakot, éhezést, és betegséget hoz. 4 millióan kényszerültek elhagyni Ukrajnát, a menekültek 90%-a nő és gyermek.

Hány menekült él Budapesten?

A Budapesten élő 35000 háborús menekültnek a főváros biztonságot nyújt, ameddig vissza nem térhetnek Ukrajnába.  Az elhúzódó konfliktus miatt az ukrajnai gyerekek az óvodában magyar nyelven tanulnak, énekelni, mondókázni,, ezek a gyermekek kétnyelvűen élnek, magyar iskolában kezdik meg tanulmányaikat. A magyar társadalom szolidáris a menekülőkkel, befogadja, védi, szeretettel látja a menekült gyermekeket. A társadalmi befogadás tudatos összehangolt erőfeszítéseket igénylő szakfeladat. Ha a társadalmi nagyrendszereink (az egészségügyi, szociális, és oktatási rendszerek és a munkaerőpiac) megtanulják a befogadás módszereit, ezek a folyamatok a magyar társadalom szerkezetére jótékonyan hatnak, mert erősítik a társadalmi kohéziót és más leszakadó, hátrányos helyzetű csoportok integrációja tekintetében is hasznos eszközök lehetnek.

 

Mosolyt csalni a menekültek arcára c. program nyitórendezvénye

Programunk nyitó rendezvényét május 30-án 11 órai kezdettel tartjuk a Dévai Fogadóban, 1134 Dévai utca 11. szám alatt. Imádkozunk a békéért, bemutatjuk a programot, Ukrajnából érkezett művészek énekelnek és verset mondanak, hogy ezzel társaik lelkét erősítsék a nehéz helyzetben. Intézményi nyílt napon, szakmai bejárást tartunk, majd a szakmai kerekasztal következik, melyben a hallgatóság az ukrajnai gyermekek helyzetére négy nézőpontból kap rálátást: A BMSZKI Gyáli úti menekültszállójának szakmai vezetője, Nagy Zsuzsanna mint szállásadó, egy ukrán édesanya, mint érintett, Szécsi Magdolna szociális munkás és egy ukrán gyermeket együtt nevelő óvodapedagógus beszélget egymással a gyermekek helyzetéről és nehézségeiről.

 

Az ukrajnai gyerekeket segítő programunk 2024 májusától októberéig 120 kisgyereket támogat. Táborainkban a magyar nyelvtudást és az alapkészségeket fejlesztjük, valamint a szülői értekezleteinkkel a 6-8 éves gyermekek iskolakezdését támogatjuk. 8 turnusban egész nyáron napközis táborainkban, pedagógusok és művészetterapeuták segítségével állunk a gyerekek mellett. A kirándulások alkalmával bemutatjuk Budapest kincseit, és segítünk a családoknak a nagyvárosi tájékozódásban. Egy turnusban a legkisebbeknek szervezünk egy baba-mama tábort, ahol az anya-gyermek kapcsolatot erősítő foglalkozásokon vesznek részt a kisgyermeket nevelő családok.

 

Egy Ukrajnából érkezett kisgyereknek nem könnyű az élete, mert minden bizonytalan körülötte. Programunk támogatja az anyákat és a gyermekeket, hogy boldolguljanak, fel tudják építeni erre az átmeneti időre is a biztonságos otthonukat. Képesek legyenek más nyelvi környezetben munkát találni, eltartani a családot, kézben tartani a legszükségesebb hivatalos ügyeket és naprakészinformációval rendelkezni ajogairól és kötelességeiről. 

 

A Dévai Fogadó Menekülteket Segítő Közösségi Központ évente 5000 menekültnek nyújt támogatást. Komplex módon segítjük a leginkább kiszolgáltatott menekültek társadalmi beilleszkedését. Hiteles tájékoztatást nyújtunk személyes ügyfélszolgálatunkon, szociális és lakhatási támogatást nyújtunk, használt vagy új jó állapotú cikkeket gyűjtünk és osztunk ki a menekülteknek, ingyenes gyermekfelügyeletet biztosítunk, meleg ebédet adunk, kulturális és közösségi programjainkkal a lelki egészséget támogatjuk, magyar és angol nyelvtanfolyamokat szervezünk több tudásszinten segítünk az álláskeresésben és tolmács szolgáltatásunkkal támogatjuk az orvosi, iskolai és hivatali ügyintézést. Programunkat az Amerikai Evangélikus Egyház, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNICEF és a Budapest Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósítjuk meg.

 

Szervezetünk fogadja az önkénteseket és cégek, szervezetek, baráti körök és magánszemélyek adományait. Kapcsolat: jozsefvaros.lutheran.hu, devaifogado.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.