Evangélikus teremtésvédelem és ökogyülekezeti beszámoló

Mit gondol egyházunk a környezetvédelemről?
Gyülekezetünk ökogyülekezet. Itt olvashattok az evangélikus ARARÁT munkacsoportról, itt találhatjátok a Teremtés hete anyagait, itt pedig a “Műveld és őrizd!” Magyarországi Evangélikus Egyház nemrégiben elfogadott új teremtésvédelmi stratégiáját és munkaprogramját.

 

A beszámoló a 2020-as évről:

A rendkívüli 2020-as év minket is templombezárásra kényszerített a tavasszal. A nyáron részben újraindultak a programjaink, azonban az ősz végén a baba-mama kör és a vasárnapi délelőtti istentisztelet kivételével minden programunk a virtuális térbe költözött.

A Mandák-ház (Karácsony Sándor u.31.) és annak kertje sok lehetőséged ad a környezeti tudatosságra és odafigyelésre:

A 120 éves épület folyamatos felújításon megy keresztül. Sokszor épp csak “tüzet oltunk”, azonban amikor van lehetőségünk tervezni is a munkákat, akkor odafigyelünk a teremtésvédelmi szempontokra is. Idén nyáron az ereszcsarona felújításánál egy esővízlopót építtettünk be, amely külön tartályba gyűjti az esővizet, a kert öntözővíz igényét részben ebből fedezzük. Az épület energetikai fejlesztése folyamatos, idén 8 tetőablakot cseréltünk ki, amellyel a hőszigetését javítottuk a háznak és ezzel csökkentettünk a fűtésre használt gázmennyiséget is.

A Mandák-ház kertjének ápolása során nem használunk gyomirtót, rovarirtót, műtrágyákat, és a Mandák-ház lakóinak és a gyülekezeti tagok közös programja a közös ültetés és a kert ápolása. A szelektív szemétgyűjtés mellett komposztálónk is van, idén már tudtuk is használni a kertben az abból kistermelt jó minőségű komposztot.

A koronavírus első hullámában a gyülekezetben mosható maszkokat készítettünk retextilből – gyülekezeti tagok hoztak be lakástextil pamutvásznat – ezeket a maszkokat a gyülekezeti tagoknak és más gyülekezeteknek adományoztuk.

A március óta a közös vacsora nevű akalmunkat a járványveszély miatt nem tartjuk meg, ez fájó hiány, azonban a gyülekezet néhány tagja – akik a közös vacsorának is fő szervezői voltak – szedvicseket készítenek és minden szerdán hajléktalanoknak osztják a városban. Ennek során a szendvicseket papírzacskóban adják át, műanyagot nem használunk fel. Ugyanígy a gyülekezet egyéb prgramjain, például a nyári napközis gyerektáborban sem használtunk egyszer használatos műanyagot. Az felhasznált alapanyagokat kistermelőktől vesszük a közeli piacon, törekszünk arra, hogy vegyszermentes árukat vásároljunk, és minden étkezésnél van vega opció – a ökológiai lábnyoma alacsonyabb.

Szeptember 27-én teremtés ünnepi gyülekezeti napot tartottunk gyerekfoglalkozásokkal. Az istentisztelet után a résztvevők kertészkedtek, ismerkedtek a komposztálással és komposztföldbe ültettek, vászon táskát festettek és 100 liter környezetbarát folyékony mosószappant készítettek. https://www.evangelikus.hu/jozsefvarosi-gyulekezeti-napot-tartottak-teremtesvedelem-jegyeben

Minden vasárnap az oltárnál elmondott nagy imádság (oratio oecumenica) első sora a Földről szól, pl. “Imádkozunk otthonunkért, a Földért. Ne engedd, hogy az emberi mohóság elpusztítsa teremtett világod szépségét!”

Miután egyik lelkészünk gyakorló kertész is, ezért igehirdetésében gyakori elem valamilyen természeti kép, probléma vagy éppen megoldás. (pl: https://youtu.be/y8CKUxL2v9E)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.