Egyház a világban

Egyház a világban

“A társadalmi beágyazottság kifejezéssel egy családok támogatására kiírt pályázattal kapcsolatban találkoztam először. Az volt a kérdés, hogy milyen a gyülekezet társadalmi beágyazottsága. Sok időbe telt míg megfejtettem, hogy mire is kellene itt valójában gondolni. Aztán a projekttel kapcsolatban elkezdtem bejárni a lehetséges együttműködési partnereinket. Önkormányzati szerveket, Családsegítőt, OKtatási intézményeket, civil szervezeteket, vallási szervezeteket, művelődési házat, közösségi tereket, kulturális tereket. Sok-sok együttműködési megállapodást írtunk alá” – mondja Bolba Márta evangélikus lelkész, aki a Ferencvárosi gyülekezet segédlelkészeként szerezte ezt a tapasztalatot.

A Józsefvárisi gyülekezet helyettes lelkészeként aztán mindezt kezdhette elölről. “Itt voltam egy icipici gyülekezetben. A feladat az volt, hogy építsek itt gyülekezetet. A folyamatot ismerkedéssel és kapcsolatteremtéssel kezdtem. Nagyon sok emberrel kávéztam és beszélgettem. A megkeresett szervezetektől azt kérdeztem, hogy miben tudnék segíteni, hogyan tudnánk együttműködni” – emlékszik vissza a kezdeti időkre Márta.

Az első termékeny együttműködés A Város Mindenkié csoport és a gyülekezet között volt. A csoport két aktivistája Horváth Csilla és Misetics Bálint eljött a Mandák Házba, és megbeszéltük az együttműködés kereteit. “Az volt a vágyunk, hogy mindenkinek legyen biztonságos otthona. A lakásszegénységben, hajléktalanságban élő embertársaink érdekeit tartottuk a szemünk előtt. A gyülekezetünkben azóta is több hajléktalan ember aktív tag és heti több alkalommal is részt vesz a hitéleti alkalmainkon: istentiszteleten, bibliaórán, közös vacsorán. Többen azóta konfirmálkodtak is, így felnőtt evangélikus egyházfenntartók lettek” – foglalja össze a lelkésznő.

A második nagyszerű együttműködés a Józan Babák Egyesülettel köttetett. “Amikor egy drogfüggő nő megtudja, hogy gyermeket vár, akkor a gyermeke iránt érzett szeretet arra indíthatja, hogy józan életet éljen. Ebben segít a Józan Babák Klub alacsony küszöbű támogató szolgálata. Megismerkedésünk utáni első karácsonykor a gyülekezet tagjai a Józan babák angyalai lettek. A Józan Babák egyesület ügyfeleinek gyermekei elmondták, hogy mit szeretnének karácsonyra, a gyülekezeti tagok pedig teljesítették a kívánságokat. A hat éves Oszika ezt mondta: Egy biciklit szeretnék, mindegy milyen, csak guruljon! Oszi biciklit kapott karácsonyra, sok kislány barbit kért, volt, aki vonatot. Az ajándékokat a szülők adták át otthon a fa alatt. Nagyszerű érzés volt angyallá változni. Azóta a Józan babák ügyfelei közül is van konfirmált gyülekezeti tagunk, és már öt éve aktív ez az együttműködés” – meséli Márta.

A harmadik kapcsolat az Utcáról Lakásba Egyesület Adj munkát csoportjával jött létre. A gyülekezethez tartozó, vagy az ide betérő emberek is részt vehetnek a munkakereső csoportban. Van olyan gyülekezeti partnerkapcsolat, amelyből a munkakeresőknek állásajánlat is szöletett. Mindkét oldalról gyümölcsöző ez a kapcsolat. A csoport 2019 májusában ünnepelte a 100. találkozóját, melynek a gyülekezeti terem ad otthont.

2017-től a Láthatatlan Tanoda és a Rosa Parks Alapítvány Irodájának is a Mandák Ház ad helyet. Roma óvodások iskolai előkészítő foglalkozásait segítik, mentorokkal támogatják roma gyermekek iskolai előmenetelét. Az alapítvány az oktatás egyenlő hozzáférésért küzd.

A gyülekezet a 2015-ös menekülthullám idején sem volt tétlen, amikor a főváros hirtelen menekültek tömegeivel és ellátásuk hiányával nézett szembe. “Miközben a Józan babák gyermekeinek nyári tábort szerveztünk, megérkeztek közparkjainkba a menekültek. A 2015-ös menekülthullám alkalmával megtapasztalhattuk, a Szentlélek kiáradását. Csoda történt. A Budapesti polgárok megnyitották otthonaikat és élelemmel, ruházattal látták el a köztereinken várakozó embereket. Beengedték az idegeneket zuhanyozni, megpihenni a köztéri várakozás alatt. Ebben az időszakban Moldovánné Vass Szilvia kezdeményezésére a gyülekezeti termünkben létrejött egy egyeztető fórum a menekültek segítésére. 30 különböző vallási és civil társadalmi csoport egyeztetett a segítés operatív tennivalóiról” – emlékszik vissza Románné Bolba Márta erre az időszakra.

Amikor a Magyarországi Evangélikus Egyház menekülteket segítő irodát nyitott, a Mandák Ház egyik irodahelyiségébe költözött a szolgáltatás, mely azóta is itt működik. Menekültügyi szociális munkával, tehát: lakhatási segítséggel, ügyintézéssel, magyar tanulással és adományokkal segítik a Magyarországon tartózkodó menekült vagy oltalmazott embereket. Ez a szolgáltatás az Evangélikus Diakónia Magyarország Integrációs szolgálata. A szolgálat egyik részállású munkatársa főállásban gyermekvédelemmel foglalkozik. Az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülős családokért és a Sion Evangélikus Nevelőszülői Hálózat irodája 2018 őszén szintén a Mandák Házba költözött. A Diakónia egy másik részállású munkatársa a Gyermekbárka csoport munkatársa, mely állami nevelésben élő fiatalokkal foglalkozik. A Gyermekbárka havi egy szombaton a Mandák Házban tartja találkozóit. 2018 őszétől a gyermekbárkás gyerekek a Szentkirályi utcai istentiszteleti közösséghez kapcsolódtak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.